fredag 5 augusti 2011

Förberedelser inför Medeltidsveckan.

Mina fina kantvävda börsar är äntligen färdiga!

En börs och ett mobilfodral blev det.

Jag testade en massa nya roliga tekniker och är rätt nöjd. Mest intressant var att väva snörhål. Jag varpade upp ett särskilt band för kantning runt påsens öppning, med en annan trädning än den väv som binder ihop påsarna, och fler brickor.

När snörhålen skulle vävas delade jag varpen i två från mitten och vävde i två skäl, med två inslag, så att det blev som två brickband. Bara det ena inslaget sydde jag med i tygkanten, för att fästa väven där. På så sätt bildades små öppningar i väven. Tre stygn i tyget var lagom mycket för ett snörhål i det här fallet och efter det började jag väva som vanligt med bara ett inslag igen, och ett skäl.


Är de inte söta?

En rolig detalj som jag inte tänkt på, är att när den stora påsen snörs ihop, ser det ut som att de båda svanarna kysser varandra! Vad fint! Särskilt med tanke på att jag och Olle firar åtta år tillsammans på måndag, medeltidsveckan första dag...
Jag har hetsslöjdat en massa annat också, för att bli redo för årets stora händelse, medeltidsveckan, min semester och Battle of Wisby. Jag...


...ändrade den här gamla klänningens urringning, och lyfte bort de applicerade broderierna.
...såhär blev det. Och jag sydde ett förkläde också!

Jag har anmält mig till två spännande workshops under medeltidsveckan. En läderworkshop med nederländaren Nijso Beishuizen där jag ska få lära mig att göra fina små väskor, och en växtfärgningsworkshop med Renate Kammüller som såvitt jag förstår arbetar som textilfärgare (!?). Jag tror att förkläder kommer väl till pass på båda, och bättre bilder på det kommer senare. 

Dessutom har jag fixat det sista med mina manskläder för slaget om Visby, och blivit värvad som orderförare (läs: springpojke) åt den gotländska härens "chef". Det innebär såvitt jag förstår att jag kommer att springa med order till eller möjligen fram och tillbaka mellan en av de gotländska settingarna ( dvs. de olika enheterna, som utgörs av flera ting. Jag har också läst stridsreglerna! ;-) Ska man vara på slagfältet behövs också en hjälm, det är det minsta en soldat kommer undan med i rustningsväg. Helena Ängebrink är snäll och lånar mig en kittelhjälm från Svarta Kattens Handelsbod. (Varmt tack Helena!) För att försäkra mig om att den ska sitta kvar, jag är ju inte så storväxt som jag ofta fått anledning att understryka på sistonne - har jag sytt en fin vadderad coif. 


Den är ordentligt stadig och står för sig själv!
 
Det kändes spännande att handsy ett stoppat plagg - det var första gången för mig. Det händer nämligen  mycket med form och storlek när man fyller upp de sydda kanalerna med ull... Lämpligt nog fick jag användning för lite gammal spinnoduglig men ren guteull på det här sättet!


Jag är riktigt nöjd med formen!

Nå, imorgon har jag min sista arbetsdag innan semestern. När jag kommer hem är det dags att packa och på söndag morgon far vi mot den underbara ön i öster...

Vi ses väl där?

/ Ida

5 kommentarer:

 1. Japp, vi ses säkert där! :D

  SvaraRadera
 2. Oj vad du har hunnit med mycket!
  Börsarna är så otroligt fina! Häftigt att du har vävt kantbanden själv, det är ju verkligen ett extra plus!
  Ha en underbar vecka i Visby!!

  SvaraRadera
 3. Börsarna är underbart vackra!!

  SvaraRadera
 4. Hej Ida! Jag visste inte riktigt var jag skulle lägga den här kommentaren, så här kanske blir bra. Ville bara säga att jag älskar din blogg! Både alla hantverksprojekt, hur mycket bilder det är och att du uppdaterar den så ofta. Det är fantastiskt!

  SvaraRadera
 5. Hej allihop! Trist att vi inte hann ses Fanny, men jag hoppas och tror att du hade en fin medeltidsvecka i alla fall!

  Marita - tack! Det är egentligen ganska lätta att göra, var inte rädd för att testa kantvävning själv. Det är jätteroligt! :-D

  Amo - Tack snälla! Ja, kompositionen blev väldigt lyckad. Jag är nöjd med dem!

  Anneli - Jätteroligt att höra! Det är kommentarer som era som uppmuntrar mig att skriva! Kram!

  SvaraRadera