måndag 4 april 2011

Epilog, del 2: Kjolficka

Mellan varven på Prolog ägnade jag mig åt att handsy lite, jag blev så himla sugen bara. Det blev en kjolficka, och eftersom så många som såg den medan jag sydde frågade förundrat vad det skulle bli och hur den skulle användas tänkte jag visa några bilder. Det var Karin som inspirerade mig till att sy en kjolficka, och jag smygfotade hennes när jag var hemma hos henne senast...

Karins kjolficka riktigt sprudlar av sömnadsglädje!
Till min egen fick-väska valde jag att använda en mörkblå vadmal som fodrades och kantades med ett återbrukat tryckt bomullstyg från en sjal jag köpte på rea för 40:- på MQ. Som ny kostade sjalen en förmögenhet om 260:-, men jag hade redan innan rean sneglar lystet på den eftersom att det vackra mönstret och färgsättningen får mig att tänka på italienskt sidenväveri under 1400- talet. Det är lite granatäppelmönster i det, som påminner om det i den danska drottning Margaretas gyllene kjortel som förvaras här i Uppsala, i textilmuseet som inrymms i ett av domkyrkans torn...

Sjalen.
 Själva grunden till väskan och det som mina vänner hade svårt att se vad det skulle bli, såg ut ungefär såhär:


Urtaget i överkanten som ger utrymme för handen att lätt slinka ned i fickpåsen blev till en liten extraficka, bara för att det kändes rätt. Men det behövdes lite dekorationer också, så när jag kom hem igår och under kvällen idag har jag pysslat med både ylle- och pärlbroderi samt satt på en rem i sjaltyget som går att knäppa om midjan, eller fästa ihop som en lång axelrem.


Färdig!
Tyvärr får jag inte med alla detaljer riktigt bra när jag fotar i inomhusljus, jag får göra ett nytt försök imorgon ute. Till pärlbroderierna använde jag både små glaspärlor som jag tror kallas rocaillepärlor, små odlade sötvattenspärlor och präglade metallhjärtan. Det borde kanske vara lite mer yllebroderi för att balansera upp det hela, men jag kan inte bestämma mig för något mer motiv, och dessutom tror jag inte det får plats nu?

/ I.

6 kommentarer:

 1. Kjolfickor är trevliga! Jag sydde en yllekjol för en del år sedan, med matchande kjolficka, och en annan till en klänning. Fler lär det bli med tiden :)

  SvaraRadera
 2. Hihi, vilken duktig smygfotare du är, jag märkte då ingenting! Men vad glad jag blir att du blev inspirerad av min kjolsäck. Jag har tänkt göra en till som inte är lika ficktjuvsvänlig dock, kanske med dragkedja (och där får alla hemslöjdsnissar censurera om de vill) hej hopp! /K

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Kära Kakan, fröken somgerning: Jag passade på när du gått och lagt dig! ;-) Dragkedja kan blir jättesnyggt, låt inget stoppa dig! Nu blev jag sugen på att sy en kjolficka till, bums!

  SvaraRadera
 6. Sarah: Har du bilder på dina kjolfickor i bloggen? Jag måste kika! Och så måste jag göra en lite mer sansad variant till mig själv för jag brukar inte gå omkring och se ut som Gudrun Sjödén. Det är väl fint i och för sig, men det är inte min grej att se ut som Hemslöjden TM liksom. Pärlbroderier är lite svårt att bära till vardags, känner jag.

  SvaraRadera