torsdag 3 mars 2011

Robin Hood och nya 1300-talsjackan

Idag bjuder jag på alldeles nytagna bilder av min senaste 1300-talsjacka. Möjligen skulle man kanske säga rätt sent 1300 eller tidigt 1400, med tanke på att den har en tvärgående söm, nedanför midjan. Mönstret gjorde jag efter en grundtoille vi hade sedan tidigare sömnadsprojekt, helt efter Olles mått. 

Ögonens färg ton i ton mot jackans tyg. Snygging!
Jackan är handsydd i ett tunt och lätt grafitgrått kamgarnsylle. Jag valde att fodra med en grov linnecanvas för att få den rätta stadgan. Färgen är tänkt att ge Olles karaktär, en överarkivarie, den rätta stela och byråkratiska looken.Sedan tänkte jag bjuda på några bilder av min egen jacka i samma stil, som dock saknar midjesöm men i gengäld har fler och ännu snyggare knappar. ;-) Jag sydde den till sommarens medeltidsvecka men har inte kommit mig för att fotografera den riktigt ordentligt än. Håll till godo!

Hur kan man missa varifrån inspirationen till den här dräkten kommer?!

Notera de tjusiga matchande nålbundna strumporna i växtfärgat garn.

Det var många som undrade vad jag hade för källor på den här dräkten i somras under Medeltidsveckan. Egentligen tycker jag att det är lite konstigt för det är ganska klockrent 1360-1370  och dessutom en solklar Robin Hood, som kanske egentligen var min främsta inspirationskälla... Vad tycker ni?

Det var allt från Sherwoodskogen, slutet gott, allting gott!

/ I.


2 kommentarer:

  1. Ja men se så tjusigt! Nu måste man ju själv hitta på en ursäkt till att få använda metallknappar...

    SvaraRadera
  2. Tack! Ser fram emot att få se något från din hand med metallknappar! (Min ursäkt är att jag ledsnat på att göra tygknappar...)

    SvaraRadera