Men ofta händer det motsatta, att jag inser att jag tänkt fel kring något. Som tur är brukar det kännas bra det också, för jag vill ju förmedla något som är sammanhängande och någorlunda väl förankrat. När jag upptäckt vad jag gjort konstigt, får jag en möjlighet att ändra mig eller välja att låta bli.
Överst i min lilla anteckningsbok står det:
"Kveif/coif ovanligt efter 1350 (bars dock av äldre män, ålderdomlig stil)"När jag tänker efter på det bildmaterial jag sett så stämmer det ju jättebra. Ibland är man bara inte så vaken och ifrågasättande mot sig själv, utan följer strömmen. Men jag vill ju göra som jag tror, inte som alla andra. Ändå bar jag coif under Battle of Wisby till min mansdräkt, trots att slaget utspelade sig 1361. Dels hade jag en vadderad variant under kittelhjälmen (vilket måste räknas som en helt annan sak) men också en vanlig, för de stunder då jag inte hade hjälm utan filthatt.
På väg till mönstring. |
Det var ju så praktiskt att kunna stoppa in flätorna under linnemössan. Men till nästa gång jag gör min medeltidscrossdressinggrej får jag tänka ut något annat om det ska vara efter 1350, för någon bakåtsträvande äldre man återskapar jag inte. Jag minns att jag faktiskt lite vagt reflekterade över att min hatt och jacka (som är av ett ganska sent snitt) inte riktigt passade ihop med just den där linnemössan. Hm.
Nästa anteckning är mer av en kladdig skiss och rör en liten linnesärk, en sk. "baderskesärk". Jag hade aldrig förut sett en bild på ett fynd av den här särken. Det finns dock en del samtida avbildningar. Badande kvinnor eller snarare kvinnor som arbetar som baderskor avbildas ibland i en sådan här särk under sent 1300-tal, ofta med ett ris och en spann vatten i händerna. Tydligen blev museet där särken förvarades bombat (under andra världskriget, antar jag). Peter nämnde att den enda bild som finns kvar är den här nedan t.v.
Undersärk eller medeltida baddräkt? |
Baderska. |
Notera att man inte på fotot kan se några kilar. Det kan visserligen vara jag som ser dåligt, för jag har sett en mittkil fram och bak inritad på en principskiss, men som Peter sade - den som ritade skissen har liksom vi bara sett fotot, för särken var redan sönderbombad och borta. Jag tycker också att det ser ut som om axelbanden på fotot är utskurna som i ett stycke med resten av fram/bakstycket, snarare än påsydda.
Min egen variant är mer lik den tecknade damens och har både kilar i sidorna och påsydda axelband. Men nästa särk av de här slaget som jag gör blir nog mer lik fotot här ovan. Och kanske får man en mer markerad midja om man har ett band om midjan på sin undersärk, som baderskan? Måste testas!
Värsta badbruden! |
Sedan har jag bara en anteckning kvar om civil dräkt från Peters föreläsning, och den rör Uvdalsfynden. Det ser inte bättre ut än att jag kommer att bli tvungen att läsa en doktorsavhandling på norska (stackars mig) för att få veta mer om dem. Det är nämligen norskan Marianne Vedeler som publicerat Uvdalsfynden i sin Klaer og formspråk i norsk middelalder, från 2007.
Den mest kända dräkten från Uvdal är en plisserad kvinnodräkt. Det finns ingen annan hel liknande dräkt bevarad, och det verkar inte finnas några samtida avbildningar heller. Om du vet om några - tipsa mig! Fast jag har alltid i mitt stilla sinne undrat om inte flickan i rött längs till höger på bilden här nedan har en kjortel som är plisserad i livet. I så fall är den så snäv att den måste vara snörd?
Dansande herdar i en "Book of Seasons", sent 1400-tal. Flamländsk, om jag inte minns fel. |
Det var i alla fall lite som att få en present, att bli påmind av Peter om något så spännande. Eller ja, jag tror kanske inte att han tycker att det är så spännande. Men jag blev i alla fall väldigt glad över att få en lite mindre känd dräkt att lära mig mer om, och kanske göra ett försök att återskapa. Jag skulle absolut inte vara den enda eller första som gör det, (Eva Andersson har till exempel gjort ett noggrant och väldokumenterat försök som ni kan läsa mer om här...) men det vore ändå roligt att få pussla ihop sin egen tolkning!
I norska Uvdal fanns (eller finns) det en stavkyrka där man under medeltiden vid något tillfälle begravt ett antal människor utan kista, direkt under kyrkgolvet. Bevarandeförhållandena var gynnsamma för textilier, mörkt, torrt och svalt. Härifrån finns till och med linnesärkar och lintyg bevarat, något som annars är väldigt ovanligt. Framförallt finns dock ylleplagg, kanske kan vi kalla dem kjortlar, även om terminologin blir lite knivig av skäl som jag ska redogöra för senare.
Herjolfsnes nr 58, skiss av Marc Carlsson efter original av Paul Norlund. |
Två av "kjortlarna" från Uvdal liknar ett fragment från Herjolfsnes, nr 58. Den grönländska kjorteln har varit V-ringad med brickvävskantad halslinning och plisserad över livet fram. Marc Carlsson beskriver 58:an på sin sida, men Uvdalsfynden har han inte skrivit om. Förmodligen för att Marianne Vedeler hade den dåliga smaken att skriva sin fantastiska avhandling på sitt obegripliga modersmål istället för på de lärdes språk? Folk som skriver intressanta saker borde lägga av med det! ;-) (Borde jag egentligen skriva på engelska, jag också, eller vore det ett uttryck för mitt allmänna högmod och höga tankar om mig själv?)
Uvdal 31. |
Herjolfsnes 58 är fragmentarisk men har ingen sån livsöm. Där slutar vecken i vad jag tolkar ungefär samma höjd som på flickan här intill i Vedeler egen skiss. Uvdalsdräkten är V-ringad liksom Herjolfsnes 58, men här tycks vecken även gå vidare runt på bakstycket i livhöjd.
Det är verkligen ett ovanligt plagg! Att göra något liknande känns som en spännande utmaning, men jag måste få tag på den där avhandlingen först och läsa på lite bättre, även om det nu alltså verkar tvunget att bli på norska... Hm.
Tack Peter för en spännande bildvisning och för lånet av dina bilder!
Mer om vad jag lärde mig av Thomas som gjorde en liten gästföreläsning om rustjackor och panzar ska jag sammanfatta en annan dag.
/ I.
Lästips:
Här kan du se Eva Anderssons fina återskapning av Uvdal 31.
Här kan man läsa en artikel i norska Aftonposten om Uvdalsfynden, från april 2007.
Kul med mer Uvdal, om jag minns rätt från Vedelers avhandling så tycks den representera ett lokalt (väst)nordiskt mode från 1300-talet. Man har ju hittat ett antal liknande plisserade tygfragment på andra håll i Norge, bl.a. Bergen. Eventuellt har de suttit på liknande plagg som de från Uvdal.
SvaraRaderaF.ö. tycker jag att det är märkligt, och hemskt tråkigt, att det knappt finns några bilder från de unika uvdalsfynden. Hojta gärna till om du hittar fler under din research!
Jag har hittat! Skriver om det här: http://bomaerkt.blogg.se/2011/september/tryckt-1300-talsbonad.html
SvaraRaderaHar också varit i Bergen och kollat på plisserade tygfragment. De dyker upp lite här och var. Vi borde helt enkelt plissera mera!
Jag får lite Euraklännings-vibb av den där teckningen. Kan det vara någon liknande konstruktion som vidareutvecklats och sedan levt kvar?
SvaraRaderaLinda - spännande, hur tänker du då? Är det halsringningen du fastnar för, eller är det något mer som är likt Euraklänningen? Jag vet så lite om euradräkten eller perioden den kommer ifrån (jag antar 900-1000 tal?), men Norge och finland är ju så otroligt olika kultursfärer att jag har svårt att tänka mig någon koppling på det sättet. Men visst kan det finnas likheter, fast nu när det skiljer 300-400 år är jag tveksam. Men som sagt, jag vet verkligen inte.
SvaraRaderaMartina min skatt! Som jag har hoppats att du hade en blogg undangömd någonstans! Jag har verkligen letat! Vad glad jag blir, så här till mig har jag inte varit sen eh, igår, när jag var i Skansens originaldräktförråd! ;-) Vi måste verkligen plissera mera!
SvaraRadera